Hvordan går det med årets ufo’er?

I 2018 er et av mine mål å gjøre ferdig 6 ufo’er, selv om det for så vidt ikke er så mange prosjekter som er påbegynt enda. Det er ikke alle ufo’er som behøver å være startet. Det som har gnagd samvittigheten min mest er en bestikkrull til oppbevaring av sølvbestikket jeg har arvet av min oldemor, Anna. Dessverre er dette en av mine aner som gikk bort før min tid. Men minnene etter de som ikke er med oss lenger forsvinner ikke. De går videre både i fortellinger fra den gang, og ved arv av gjenstander. Derfor føler jeg at det er rett å ta ekstra godt vare på disse gjenstandene som ikke kan erstattes om de mistes og skades. En bestikkrull har derfor vært i tankene mine siden i sommer da vi overtok bestikket hennes.

Etter litt undersøkelser på nettet ble det besluttet at innvendig stoff burde være flanell. Dette bevarer sølvet på en skånsom måte og slik jeg forstår utsetter nødvendigheten av sølvpuss noe. Alt som forenkler de hverdagslige (og høytidsmessige) gjøremål er kjærkomment her! Ettersom flanell ikke er å finne i så veldig mange stoffbutikker her i Bergens-området hadde jeg som mål å finne et flott sengesett i flanell som kunne brukes. Min gode venninne, Tekstilheksa, påtok seg dette ansvaret på en av sine shoppingrunder, så her kom jeg til klappet og klart råmateriale. Ikke verst, vel?

Resten av prosjektet ble håndtert på det gode gamle ‘kjør på’ prinsippet. Her var det ingen mønster å følge, kun en ide hvordan sluttproduktet skulle være. Ytterstoffet skulle være flott å se på, samtidig som slitesterkt. Flanell skulle være innvendig stoff i lommene, og utvendig lommer skulle være dekket av et sterkt stoff som tåler hyppig bruk, og valget falt derfor på fint bomullslerret i passende blåfarge. Da var valget på stoffer gjort, og sømmen kan begynne.

Som ofte før var det en praktisk tilnærming. Bestikket ble lagt på en bred stoffremse, mål ble tatt for å finne hvor mange lommer som behøvdes og høyden ble besluttet ved å brette ned stoff i passende høyde. Sømmonn og ørlite slingringsmonn ble selvsagt tillagt for å sikre at bestikket ligger passelig trangt til ikke å flytte seg for masse, og uten å strupe bestikket når den rulles sammen. En trekant-avslutning ble første utfordring. Den skulle vrangsys slik at den var like fin på innsiden som utsiden. Dette tok litt tid å finne ut av, men det gikk for så vidt greit. Det samme med lommene. Deretter ble lommene vrangsydd ved å sy en lang remse akkurat høy nok til å gi stabilitet til bestikket, og de retter ble hele rullen vrangsydd.

Lukkingen består av fargetilpasset anorakksnor som knytes rundt rullen når den er lukket. Resultatet ser du nedenfor, og om det er lov å skryte av seg selv må dette være en god anledning for det!

Utbrettet kommer fargene virkelig til sin rett. Legg også merke til lillesøster som har plass til småbestikket.

Sammenrullet tar den liten plass i skuffen, og er delikat å se på

One Response to “Hvordan går det med årets ufo’er?”

Author's gravatar

Rålekkert ? du er flink

Leave a Reply