Juleforberedelser

Nå går jammen tiden fort… Føles ikke som det er mer enn noen få måneder siden forrige jul. Kjenner enda hvor koselig det var med stort familiebesøk julaften, energien og den gode maten, kunne vært en måned siden. Men det er det jo ikke! Et helt år har passert, og mye har hendt på det året. Så julen blir litt annerledes i år… I min familie er det nå opp til min bror og meg å holde familien samlet. Det er kun vår mor som fortsatt er blant oss av de som kom før oss. Stort sett har hun tatt seg av julebaksten min, noe som har vært en kjær avlastning i et ellers så travelt liv. Men i år blir det egenproduserte julekaker. Ikke overaskende har det med varierende hell gått bra! 🙂 De som kjenner meg i kjøkkensammenheng vet at kakebaking aldri har vært den store tingen. Middag og varmmat derimot?! :)Så her er det stort potensiale for læring! De tradisjonelle oppskriftene jeg har tigget til meg fra rundt i familien har definitivt resultert i de mest smakfulle, om ikke så estetisk vakre, julekakene. Estetikken vil nok komme seg med flere forsøk 😀 Jeg gir ikke opp så lett! Og noe må jeg har gjort riktig, for ‘musene’ i skapet sørger for at bakerunde nummer to har vært helt nødvendig om det skulle være håp for fortsatt å ha noen julekaker også i julen! En noe uventet bivirkning av julebakingen har vært at den sårt etterlengtede julestemningen har begynt å vise seg, og det er mange år siden!

Som bildet viser har ristopper vært et av slagene i årets julebakst. Kokosmakroner, krumkaker og negerboller(?!). Er det noen der ute som vet hva negerboller heter i disse dager? Dette var navnet vi vokste opp med, til og med lagde på skolekjøkkenet på barneskolen. For, JA, jeg er så gammel… Den gang jeg gikk på barne- og ungdomsskolen hadde vi baking, koking og praktisk læring i ‘heimkunnskap’, som det den gang het, og det var ikke slemt å si neger. Heimkunnskap var et fag jeg både fikk stor glede og nytte av senere i livet. Heldigvis går verden fremover, og dette er utfordringen i dag…  Tror jeg blir å kalle de havrekuler frem til jeg finner ut hva resten av samfunnet kaller de. 🙂

Når det kommer til julegavene dette året har planen vært klar en god stund. Det har ført til mindre stress og jag, og gjør at det i år er litt julestemning å merke. De fleste gavene er alt på plass og skal pakkes inn i dag. En del av de er håndlaget, noen kjøpt hos lokale hobby entusiaster, andre egenproduserte. Fikk kjøpt en herlig nisse fra julemarkedet på Sartor i år, laget av lokale råvarer av en ung dame ved navn Anne 🙂 Utrolig hvor sjarmerende en figur kan være, selv om kun nesen er synlig mellom lue og skjegg!! Den er til vår egen stue og skal ikke pakkes inn 😉 Neste gang jeg er forbi julemarkedet skal jeg stoppe og be om et kort fra henne.

Fra julemarkedet på Sartor
FrkMorgenfrisk – lokalprodusert julepynt

Det har ikke vært masse tid å bruke på syrommet de siste ukene. Men håndarbeider blir det alltid litt av likevel. Nå har jeg funnet frem et broderi jeg kjøpte i sommer og koser meg med det i sofakroken. Tiden går fort! Plutselig innser man at dagen er omme, og skittentøyskurven er akkurat like full som den var når du kom hjem…. 😛 Pytt sann… Det kommer en ny dag i morgen!!

One Response to “Juleforberedelser”

Author's gravatar

Så koselig å se at du sliter med det samme som meg 😀 felles skjebne felles trøst osv 😀

Leave a Reply