Sammenleggbare handlenett.

Brettet sammen blir handlenettet en nydelig liten clutch.

 

 

I løpet av årene med søm er det noen prosjekter som føles veldig grei å lage flere av. Et av disse prosjektene er sammenleggbare handlenett. Det ferdige produktet er praktisk og flott å se på, samtidig som man får brukt masse forskjellige sømteknikker i produksjonen; håndsøm, kantbånd, quilting, passepoilert lomme med glidelås, fransk søm og overgang mellom mange stofflag og få.

Ikke bare er det sømteknisk utfordrende, men man kan slå et slag for miljøet også. Etter å ha brukt slik nett i nærmere året har det vært flere anledninger hvor jeg i butikken har vært nødt å handle med meg ekstra plastposer hjem fordi jeg ikke har hatt poser å ha i bosspannet (søppelbøtten for de som ikke er kjent med vestlandske termer 😉 ) hjemme. I kombinasjon med Express shopping på Coop er det også suverent å kunne hive frukt og grønnsaker rett i posen uten å tenke på å ha en egen plastpose også på disse. En god handlevenn av meg rister litt oppgitt på hodet når jeg kaster løk, kiwi og lignende rett i posen, uten å samle de. Når jeg tenker meg om tror jeg kanskje hun skal få vaskbare småposer av meg ved neste handletur. Når jeg kjøpte laken sist på interiørbutikken var disse pakket i små nett med enkel snorlukking øverst. Disse ville være perfekt å oppbevare frukt og grønt i på vei hjem fra butikken, i stedet for plast 🙂

For ett års tid siden gikk jeg til innkjøp av ny symaskin. Og disse handleposene er virkelig en av de prosjektene som har lært meg maskinen å kjenne. Det er mange tekniske utfordringer man må igjennom i produksjonen av disse. Når man skal sy toppen av handlenettet begynner det å bli ganske mange lag stoff man skal igjennom; Man har hanken som er brettet sammen med kanten, og det gir 3 lag med hank (som alt er laget i 4 lag stoff) samt selve kanten som da er 3 lag. det blir totalt 15 lag med stoff maskinen må sy igjennom på det tykkeste. Det sier seg selv at det kan være vanskelig for selv den tøffeste maskin, men her lar jeg meg imponere av min nyervervelse…. Maskinen min leveres med en standard IPS overtransportør, slik at det ikke er behov for å bruke ‘walking-foot’ eller overtransportør. Dette ordner den altså selv, det er den svarte dingsen du ser bak på maskinfoten på bildet. Men den leveres også med en dings som gjør at selv ved bratte overganger fra få stofflag til mange vil den trekke stoffet jevnt igjennom.

Ikke alle overganger er like enkel å få pen. Her trengs litt hjelp

 

Når trykkfoten løfter seg opp fra undertransportørene som bildet her viser, vil ikke stoffet trekkes igjennom som det skal og trådspenningen vil heller ikke være korrekt. Derfor må man ofte hjelpe maskinen litt igjennom disse partiene. Dette ‘multifunksjons-verktøyet’ gjør at trådspenningen opprettholdes og stoffene trekkes korrekt igjennom. Man får derfor stramme og solide sting, også gjennom så mange lag som her.

Med rett verktøy blir jobben mye lettere, og resultatet pent

En enkel fransk søm, kan som det vises av det siste bildet her, også skape en del lag maskinene må sy igjennom. Men igjen, med verktøyet går dette som en drøm. For de som kanskje ikke vet hva en fransk søm er; Man syr sammen, i dette tilfelle, handlenettets hoveddel (posen) vrange mot vrange med smalt sømmonn. Når dette er gjort pressen man sømmen godt slik at den ligger tett og jevnt. Man vrenger deretter nettet slik at det ligger med rettsidene mot hverandre og presser sømmen igjen. Man syr igjen sømmen, denne gangen med bredere sømmonn. Denne sømmen presses også godt, og alle løse tråder som måtte stikke ut klippes bort. På denne måten blir råkanten på den første sømmen innkapslet, samtidig som man får en slitesterk søm, noe som er påkrevd i et slikt prosjekt. Ofte er sømmen brukt i skjorter, barneklær og andre produkter som må tåle masse slitasje og bruk, samtidig som den skal føles godt å ha inntil huden.

Med fransk søm er det viktig å rydde opp i løse tråder etterpå.

 

Det er mange måter å variere utseende på disse nettene på, ikke bare ved stoffvalg. Den passepoilerte lommen kan lages både med og uten glidelås, lommeklaff kan brukes og knappelukking er også et alternativ. Her er det bare fantasien som setter grenser. Passepoilerte lommer var veldig avskrekkende i begynnelsen, men YouTube kan alt! 🙂 Det var der jeg lærte å lage passepoilerte lommer, og fra første forsøk har alle gått som en drøm. Det samme med å sy på kantbånd med fine hjørner. Det lærte jeg også fra samme kanalen. De to handlenettene jeg lagde denne gangen har også varierende lengde på hanken. De lages med fast hank, og etter å ha brukt mitt i nærmere ett år nå, har jeg erfart at det kan være greit å ha ett med litt kortere hank også. Det lages opprinnelig med lang hank som gjør nettet lett å kaste over skulderen, noe som er helt supert. Men når man dagligvare handler har jeg savnet litt å kunne bære nettet i hånden, uten å måtte brette sammen hanken. Derfor ble det nå også laget med kort hank, som likevel er stor nok til å ha over skulderen skulle behovet være der for det.

Det ble også denne gangen to ferdige handlenett. De vil nok som de fleste andre jeg har laget snart komme til gode hjem hvor de blir brukt masse og godt. Om noen lurer på hva man gir til gave til den som har alt? Sett deg ned og lag et slikt, gjerne av gjenbrukte stoffer, så har du den perfekte gaven!

Mønsteret disse lages etter er designet av BenteMalm og heter enkelt og greit Sammenleggbart handlenett. Antar det er å få kjøpt hos de fleste sy og quiltebutikker, det er det i allefall her i Bergen. 🙂

Leave a Reply